ΕΠΑΝΕΚ

Ιωάννινα, η πόλη των θρύλων

Ένα μοναδικό ταξίδι στους δρόμους της παράδοσης

Το πολυσύχναστο κέντρο της πόλης σφύζει καθημερινά από χιλιάδες ντόπιους, φοιτητές και τουρίστες δημιουργώντας μια ζωντανή ατμόσφαιρα. Αυτή η καθημερινή ενέργεια του κόσμου διοχετεύεται στην πλακόστρωτη και πεζοδρομημένη εμπορική περιοχή στην καρδιά της πόλης, όπου δεκάδες εμπορικά καταστήματα και καφετέριες εξυπηρετούν κάθε επισκέπτη.

Μια βόλτα στα μαγαζιά της πόλης θα σας εξιτάρει το ενδιαφέρον σας για ψώνια αφού μπορείτε να βρείτε από επώνυμα προϊόντα και ρούχα μέχρι και ντόπια παραδοσιακά ασημικά αλλά και εξαιρετικά γιαννιώτικα γλυκά. Οι γιαννιώτες φημίζονται για την τέχνη της ασημουργίας, έτσι σε πολλούς δρόμους και στενάκια υπάρχουν παλιά και νέα καταστήματα και εργαστήρια που παρουσιάζει το καθένα τη δική του τεχνική και τα δικά του κοσμήματα και είδη αργυροτεχνίας.

Το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της πόλης που κυρίως στηρίζεται στην πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα με το νησάκι, αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν, μιας και ο περίπατος γύρω από το κάστρο στην παραλίμνια περιοχή δημιουργεί στον επισκέπτη μια νοσταλγική ατμόσφαιρα εποχής. Το ίδιο το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί από μόνο του ένα τουριστικό «κόσμημα» αφού ακόμα και σήμερα κατοικείται στη μεγαλύτερη έκτασή του από μόνιμους κατοίκους ενώ δεν λείπουν οι εξαιρετικοί αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία.

Η νυχτερινή ζωή της πόλης των Ιωαννίνων είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Μια μεσαία, επαρχιακή πόλη που κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη διασκέδαση όλες τις ώρες της ημέρας, κάθε μέρα. Τα μπαράκια της Ανεξαρτησίας, τα καφέ-μπαρ-τσιπουράδικα της Καλλάρη, τα μεζεδοπωλεία της Γαριβάλδη, τα καφέ στην παραλίμνια περιοχή του Μώλου δημιουργούν μια ασταμάτητη όρεξη για έξοδο που στηρίζεται συνεχώς από την τοπική κοινωνία και τους τουρίστες.

Δεν λείπει επίσης το πολύ καλό φαγητό, με ψησταριές και εστιατόρια που φημίζονται για την υψηλή ποιότητα των εδεσμάτων τους αλλά και τη ζεστή και φιλόξενη εξυπηρέτηση. Για όσους δε, η διασκέδαση περιλαμβάνει ξενύχτι μέχρι το πρωί, οι αμέτρητες κρεπερί και τα γυράδικα θα σας μείνουν αξέχαστα.

Μουσεία των Ιωαννίνων

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΑΣΛΑΝ ΠΑΣΑ 1618

Φιλοξενεί τρεις συλλογές, αντιπροσωπευτικές των κατοίκων του κάστρου κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του: χριστιανική, εβραϊκή, μουσουλμανική
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:00 – 15:00

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Βυζαντινό Μουσείο είναι χτισμένο στα ερείπια του κεντρικού κτιρίου του σεραγιού του Αλή -Πασά, το οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1870 από πυρκαγιά. Στη θέση του χτίστηκε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο κατεδαφίστηκε για να χτιστεί το 1958 το Βασιλικό Περίπτερο όπου σήμερα στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο. Στην ακρόπολη δεσπόζει το Φετιχιέ Τζαμ και έμπροσθεν αυτού ο επιβλητικός τάφος του Αλή Πασά.
Ώρες λειτουργίας: 08:00 – 20:00 καθημερινά εκτός Δευτέρας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

Πρόκειται για μουσείο θεματικό, αφού πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα  και μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Χρονικά, η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους.
Ώρες λειτουργίας: 1η Μαρτίου-15 Οκτωβρίου: 10:00 – 18:00, 16 Οκτωβρίου-28 Φεβρουαρίου: 10:00 – 17:00
Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, 17 Ιανουαρίου (τοπική εορτή), Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων αναπτύσσονται σε επτά αίθουσες, τον κεντρικό διάδρομο και τρία αίθρια, σε συνολική επιφάνεια 1.200 τμ. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια, έως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα από το ιερό της Δωδώνης τα οποία εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία του ελληνικού κόσμου. Η νέα μόνιμη έκθεση διατηρεί την πανηπειρωτική διάσταση της παλαιάς, όπως την είχε, δηλαδή, εμπνευστεί η πρώτη Διευθύντρια του ΑΜΙ Ιουλία Βοκοτοπούλου. Περιλαμβάνει περίπου 3.000 αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Ήπειρο. Η διάρθρωσή της βασίζεται σε τρεις άξονες: ένα χρονολογικό, ένα γεωγραφικό και ένα θεματικό. Συμπλεκόμενοι οι άξονες αυτοί διατρέχουν τη μουσειολογική ροή επιχειρώντας να αναδείξουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και πορεία της περιοχής κατά την αρχαιότητα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΒΡΕΛΛΗ (κέρινων ομοιωμάτων)

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, επίσης γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην Ήπειρο. Θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του Παύλου Βρέλλη τον Φεβρουάριο του 1983 και άνοιξε τις πόρτες του το 1995 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα
Ώρες λειτουργίας: όλες τις ημέρες του χρόνου 10:00 – 16:00

Το νησί των Ιωαννίνων

Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδος αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πόλης. Διατηρώντας την παραδοσιακή, νησιώτικη αρχιτεκτονική, τα σπίτια, τα σοκάκια και ο περιβάλλον χώρος ταξιδεύουν τον επισκέπτη αρκετά χρόνια πριν, σε ένα ήρεμο και φιλόξενο μέρος. Ντόπια εδέσματα, λαϊκή τέχνη και βόλτα με το καραβάκι, γεύσεις και εικόνες που θα σας συνοδεύουν μια ζωή. Αξίζει να επισκεφθείτε το Σπίτι-Μουσείο του Αλή Πασά,  όπου έμενε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Ιωάννινα και όπου δολοφονήθηκε, οι τρύπες από τα βόλια δε, βρίσκονται ακόμα ανέπαφες στην εξωτερική βεράντα του σπιτιού.

Γύρω από τα Ιωάννινα

Η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων προσφέρεται για κάθε μορφής τουρισμό, αποζημιώνοντας κάθε επισκέπτη με μοναδικές εμπειρίες. Τα φημισμένα Ζαγοροχώρια, με περισσότερα από 40 χωριά βρίσκονται μέσα στο Εθνικό πάρκο Βίκου-Αώου, ένα εντυπωσιακό και άγριο φυσικό τοπίο που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο για περιήγηση, αναρρίχηση, πεζοπορία, rafting και πολλές άλλες δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά τα περήφανα Τζουμέρκα προσφέρουν πιο ήπιας μορφής τουρισμό, μέσα σε καταπράσινα τοπία με μοναδικά χωριά που κρατούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια την αρχιτεκτονική και μουσική παράδοση αναλλοίωτη. Το ξακουσμένο Μέτσοβο, με τα παραδοσιακά υφαντά και τα κοντοσούβλια, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, κάθε εποχή του χρόνου, ιδίως τη χειμερινή περίοδο όπου λειτουργούν και τα χιονοδρομικά κέντρα του Μετσόβου και του Ανηλίου. Το καλοκαίρι δε, σε κάθε χωριό των Ιωαννίνων διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια με δημοτική μουσική που προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών από άλλες περιοχές.